Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

 

Τον  νεώτερο υιό της παραβολής (Λουκ. 15, 11-32) τον σώζει η αίσθηση που έχει ότι είναι υιός του Πατέρα. Αισθάνεται και εκφράζεται μ’ αυτή την ορολογία. Ζει σ’ αυτόν τον οικογενειακό χώρο.  Γι αυτό λέει: «Πάτερ, δός μοι…»

Του έδωσε το κομμάτι που ζητούσε.  Αλλά το κομμάτι αυτό αποκομμένο από το σύνολο της αληθείας της αμπέλου της ζωής δεν μπορεί να ζήσει, να καρποφορήσει…

Το κομμάτι αυτό, όταν το παίρνουμε δυναστικά, αντάρτικα –όπως και όταν θέλουμε- δεν μας οδηγεί, δεν μας φέρνει στη ζωή, στον παράδεισο, αλλά στην απόγνωση και καταστροφή. Αυτό που συνάγομε με το επαναστατικό θέλημά μας –«συναγαγών άπαντα»- το σκορπίζομε ασώτως –«διεσκόρπισε την ουσίαν αυτού ζών ασώτεως» (α-σωτηρία, α-σώον, μισερά, αμαρτωλά, εκτός Θεού, σε παρά φύσιν κατάσταση).

Μαραίνεται και ξηραίνεται σύντομα. Σκορπίζεται. Τελειώνει σε μια κατάσταση στείρα, όπου χωρίζεται η ζωή από την πνευματική ζωή. Σε μια κατάσταση που δεν έχει φως, καρποφορία, συνέχεια για τον άνθρωπο. ‘Οπου τα πάντα μυρίζουν φθορά και είναι θάνατος.

Μέσα στο πυρ της πραγματικότητας φανερώθηκε, το ψεύτικο, το απατηλό, που χάνεται και φεύγει…

Μας  αφήνει μόνους, έρημους και νηστικούς σε χώρα αλλοδαπή, όπου τα πάντα ξοδεύονται χωρίς να ανανεώνονται –«δαπανήσαντος  αυτού τα πάντα»

Αρχιμ. Βασίλειος Ιβηρίτης"Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΥΙΟΥ"



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου