Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

. . .      Η αλήθεια είναι πως η ζωή του κάθε χριστιανού, ακόμη και του πιό μικρού, δεν αρχίζει την ημερομηνία της γεννήσεώς του, αλλά φθάνει στην ημερομηνία της δημιουργίας του κόσμου.  Όπως δεν υπάρχουν μέσα στη φύσι άτομα της ύλης σε ελεύθερη κατάστασι, έτσι δεν υπάρχουν και χριστιανοί μεμονωμένοι, αυτόνομοι.  Η ζωή του χριστιανού αρχίζει με τη δημιουργία του πρώτου ανθρώπου.  Η ιστορία του κόσμου είναι στενά συνυφασμένη καί αχώριστη με την προσωπική ζωή του κάθε ανθρώπου, του κάθε χριστιανού.  Η ζωή ενός ανθρώπου δεν μπορεί να εντοπισθή σ΄ένα μονάχα τόπο καί σ΄ένα μονάχα χρόνο.  Για να γράψης την βιογραφία ενός ανθρώπου - κι άν ακόμη υπήρξε τόσο μικρός όσο ήμουνα εγώ την εποχή εκείνη - πρέπει ν' αρχίσης με την κατάλυσι της εννοίας του χρόνου και του τόπου, που χωρίζουν.  Κάθε χριστιανός είναι σύγχρονος του πρώτου ανθρώπου και όλων των ανθρώπων όλων των εποχών και όλων των κατοικημένοων περιοχών.  Κανένας χριστιανός δεν είναι μόνος στον κόσμο.  Κανένας χριστιανός δεν έζησε, δεν ζή και δεν  θα ζήση ποτέ μόνος, σε μιά μόνο εποχή, σ' ένα μόνο χρόνο και σ' ένα συγκεκριμένο μέρος. Ένα χριστιανός ζή σ' όλους τούς καιρούς, στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, ταυτόχρονα και παντού όπου υπάρχουν άνθρωποι. Η ιστορία του κάθε χριστιανού είναι η πλήρης ιστορία του κόσμου, με τις επτά ημέρες της δημιουργίας και την ογδόη ημέρα της καινούργιας δημουργίας, που έγινε με την Ανάστασι.
. . . .  Ακούγοντας λοιπόν την διήγησι της Γενέσεως, άκουγα την προσωπική μου βιογραφία.
       - Ο άνθρωπος "Θεού τε κτίσμα τυγχάνων Θεός είναι κεκελευσμένος", μου είπε ο πατέρας μου κυττάζοντάς με.
        Τώρα ήξερα πως αυτή η εντολή - Θεόν γενέσθαι- είχε δοθή και σε μένα.  Γιατί η ιστορία του πρώπου ανθρώπου ήταν και δική μου ιστορία.  Κι' αυτό ήταν για μένα μιά ευχάριστη έκπληξις.  Είναι πολύ ευχάριστο ν' ακούη κανείς πώς κάποιος έχει την αποστολή να γίνη στατηγός, υπουργός, βασιληάς.  Αλλά η αποστολή να γίνη κανείς Θεός είναι πολύ πιό μεγάλη. . .  Ύψιστη.
        "Ο Θεός, ύστερα  απ' τη δημιουργία του ανθρώπου, πού ήταν ολοκαίνουργιος και ολόμορφος, του είπε : Άνθρωπε, να είσαι κύριος της γης και ανώτερος απ' ό,τι υπάρχει στο σύμπαν.  Θα είσαι ίσος με μένα, τον Θεό σου.   Καί σαν εγγύησι της ομοιότητός σου με τον Θεό σου δίνω από τώρα το κατ' εξοχήν θείο προνόμιο : την ελευθερία ".

Constant Virgil Cheorghiu, "DE LA VINGT- CINQUIEME HEURE A L' HEURE ETERNELLE"
Βιργκίλ Γκεωργκίου,"ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΟΣΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΩΡΑ" εκδ. Η ΕΛΑΦΟΣ      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου