Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Εσω-             Τελμά-
στρέφεια        τωση         Ενώ η ενοχή συνιστά εγκλεισμό,τελμάτωση και εσωστρέφεια, η μετά-νοια είναι απελευθέρωση, κίνηση και άνοιγμα στον άλλο και τον όλως Άλλο.  Η βασική διαφορά βρίσκεται στο άν και κατά πόσο παρέχεται τόπος στο θείο έλεος. (π. Μάξιμος Εγκέρ)

". . . θά τά αφήσεις όλα πίσω σου !  Δεν θα τα έχεις βαρίδια στά πόδια σου, . . . μήτε θα φορτώσεις το καράβι με δαύτα αν προτιμήσεις να περάσεις τη θάλασσα. Άφησε πίσω σου το ναυάγιο και την καταστροφή στον τόπο όπου συνέβη. . . Άρχισε πάλι από την αρχή !  Μήπως εξάντλησες κάθε δυνατότητα αποτυγχάνοντας στην δοκιμασία τούτη ; Όχι δα !  Το μέλλον σφύζει ακόμη απο δοκιμασίες και επιτυχίες.  Υπάρχει ευτυχία να την γευτείς !  Καλά πού μένουν να γίνουν ! Άλλαξε τούτη την ψεύτικη ζωή σου με άλλη αληθινή.  Γιατί να χρονοτριβείς  έστω και μιά μέρα παραπάνω μέσα στά μαρτύρια πού έφαγαν την ζωή σου ! - που  σ΄ έκαναν ανίσχυρο να θέλεις και να πράξεις ! - πού δεν θα σου αφήσουν δύναμη ούτε να μετανοήσεις !  Στάσου στα πόδια σου και δρόμο ! (Nathaniel Hawthorne, από το βιβλίο The Scarlet Letter)

Η ήττα του ανθρώπου, ο ίδιος ο θάνατός του έγινε τρόπος Ζωής.
Και η νίκη αυτή άρχισε με το θάνατο του Χριστού.
Αυτό είναι το αιώνιο Ευαγγέλιο και εξακολουθεί να είναι "μωρία", όχι μόνο για τον κόσμο τούτον, αλλά και για τη θρησκεία , όσο αυτή εξακολουθεί να είναι θρησκεία του κόσμου τούτου. (Alexander Schmemann)

"Και γαρ νυν πόλεμος αναρριπίζεσθαι μέλλει χαλεπός. Μη τοίνυν κάθισο ένδον, αλλ' εξέρχου και πολέμει." (Βίκτωρ Αντιοχείας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου